lejdi of the house

buleczki dyniowe.jpg
ciasta: drożdżowe

Dynia po raz pierwszy! I drożdżowe ślimaczki dyniowe...

Kiedy Jola zaproponowala wspolne dyniowe pieczenie, nie wahalam sie i od razu zgodzilam. Tyle tylko, ze ślimaczki okazaly sie, delikatnie mowiac, nieco czasochlonne... I za skarby swiata nie moglam sie za nie zabrac! Az wreszcie nastal Dzien Pieczenia Dla Szkoly. Piekarnik poszedl w ruch, caly dzien spedzilam w kuchni i z mikserem w reku, wiec nie znalazlam juz zadnej wymowki. czytaj dalej

ksiazka - Fuchsia Dunlop.jpg
KSIĄŻKI i MAGAZYNY

'Shark's fin & Sichuan pepper' Fuchsia Dunlop

Opinie dotyczaca ksiazki F. Dunlop (jesli ktos ma pojecie, jak po polsku odmienic imie 'Fuchsia', bardzo zazdroszcze; mnie sie nie udalo...) znalazlam na blogu polskojezycznym. Dlatego jestem niemal pewna, ze ten tylul jest dostepny na polskim rynku. Ja prawde powiedziawszy wole czytac ksiazki anglojezycznych autorow w oryginalnym jezyku, dletego nie kupuje przetlumaczonych wersji. czytaj dalej

przewodnik po makaronach Wloch.png
KUCHENALIA

Przewodnik po makaronach Włoch...

Kazdy z 20 regionow Wloch charakteryzuje sie specyficzna kuchnia - na ktora wplyw mialy czesciowo klimat i uksztaltowanie terenu, a czesciowo historia. W gorskich, polnocnych rejonach Piedmontu znajdziemy trufle i kremowa Gorgonzole; wedzone mieso i pelne smaku pomidory w urodzajnym, centralnym rejonie Umbrii; a karczochy i owoce morza na Sycylii, na poludniowym koncu Wloch. czytaj dalej