lejdi of the house

ciasta: brownies & blondies

Maslo orzechowe rzadzi, czyli podejscie trzecie do Orzechowego Tygodnia.

Deserowo: 'Blondasek z maslem orzechowym' z magazynu 'Olive'.

     

 

Skladniki:

-200g chrupiacego :) masla orzechowego

-100g masla

-100g brazowego cukru

-200g maki z proszkiem do pieczenia

-2 jajka

-1 lyzeczka ekstraktu waniliowego

-1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

-mleko - kleks w miare potrzeby

-150g bialej czekolady, posiekanej + dodatkowo 100g (opcjonalnie)

 Roztop w garnuszku maslo orzechowe, maslo i cukier. Dodaj make, jajka, wanilie, proszek do pieczenia i wymieszaj - dodaj odrobine mleka, jesli mieszanka jest zbyt twarda, by dawala sie swobodnie nabierac lyzka. Wmieszaj 150g czekolady i wyloz ciasto na blaszke okolo 20cm/20cm, wysmarowana maslem i wylozona papierem do pieczenia - uzywam tortownicy 23cm i jest w porzadku.

Piecz w 180stC przez 25min, az blondasek jest wyrosniety i upieczony w srodku. Ostudz.

Opcjonalnie: stop pozostale 100g czekolady i polej ciasto. Ostudz i pokroj na kwadraty.