lejdi of the house

ciastka i ciasteczka

Chocolate chip cookies Nigelli

  

Przepis z ksiazki 'Kitchen. Recipes from the heart of the home'

  

Skladniki:

(na 14 sporych sztuk)

  • 150g miekkiego, niesolonego masla
  • 125g jasnego brazowego cukru (dalam zloty, drobny do wypiekow)
  • 100g bialego drobnego cukru
  • 2 lyzeczki esencji waniliowej (dalam 1 lyzeczke olejku migdalowego)
  • 1 jajko, z lodowki
  • 1 zoltko, zimne, z lodowki
  • 300g maki
  • 1/2 lyzeczki sody
  • 1 x 326g opakowanie czipsow z mlecznej czekolady - tu zmiana: dalam 100g czipsow z bialej czekolady + 140g tabliczke mlecznej czekolady, posiekana na male kawaleczki

ponadto:

  • 1-2 duze blaszki do pieczenia, wylozone pergaminem

  

Rozgrzej piekarnik do 170stC.

Roztop w garnuszku maslo i zostaw, by lekko ostyglo. Wrzuc bialy i brazowy cukier do moski i wlej stopione maslo. Utrzyj mikserem.

Dodaj wanilie, jajko i zoltko i ucieraj, az masa bedzie lekka i kremowa.

Delikatnie wmieszaj make i sode - tylko do polaczenia skladnikow, a potem polacz z czekolada.

Nakladaj porcje ciasta do miarki 60ml, albo do okraglej lyzki do lodow o podobnej pojemnosci i wykladaj na blaszkach, zostawiajac okolo 8cm odstep. Jesli nie zmiescisz calosci na raz do piekarnika porcje oczekujacego ciasta wstaw do lodowki na czas pieczenia pierwszej porcji.

Piecz okolo 15-17min (u mnie raczej okolo 20-22min), lu do czasu, az brzegi beda lekko zbrazowione. Zostaw na blaszce do ostygniecia przez okolo 5min, a potem przeloz na kratke.

Oszczedzamy czas:

Ciasteczka moga byc zrobione do 3 dni wczesniej i przechowywane w szczelnym pojemniku. Wytrzymaja do 5 dni.

 

Mrozenie:

Upieczone ciastka mozna mrozic w szczelnym pojemniku, lub plastikowych torbach - do 3 miesiecy. Przed uzyciem rozmrozic przez 2-3godziny w temperaturze pokojowej.

Nieupieczone ciasto mozna zamrozic w formie przygotowanych 60ml porcji - rozlozyc na blaszce wylozonej pergaminem, a kiedy beda zamarzniete przelozyc do pojemnika - do 3 miesiecy. Piec od razu wyjete z zamrazarki, dodajac 2-3min do czasu w piekarniku.

 


PS. Moje ciacha wyszly prze-pyszne, ale naprawde spore. Nastepnym razem zrobie je mniejsze - miarka 30ml, i z polowy ciasta, a pozostala polowe zamroze. Potem to juz latwo - 20min i pachnace, chrupiace, cieple i swieze ciacha gotowe! :):):)))))))))))))