lejdi of the house

pierogi i pierożki

Zielone pierogi z serem i suszonymi pomidorami

Przepis z czasopisma Moje gotowanie, wrzesień 2010

 

Składniki (6 porcji)

ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

farsz:

  • 100 g białego sera półtłustego
  • 100 g sera typu feta
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 żółtko
  • pieprz

 

Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, dodać dobrze odciśnięty, rozmrożony szpinak, wlać olej i wsypać szczyptę soli. Wszystko dokładnie połączyć.

Zagnieść, dodając tyle wody, aby uzyskać geste, sprężyste ciasto pierogowe. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Biały ser wymieszać z fetą, pokrojonymi suszonymi pomidorkami i żółtkiem., doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Ciasto cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki lub filiżanki wycinać kółka. Na każde nałożyć farsz i dokładnie zlepić.

Pierogi gotować 2-3 minuty od wypłynięcia, w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Podawać z pomidorkami koktailowymi i suszoną szynką.

PS. Tylko moje uwagi.

Po pierwsze: wyszlo strasznie duzo ciasta! Farsz wystarczyl na polowe, a druga polowa zostala sobie osierocona - u mnie sie nie zmarnowala, bo dzieci lubia taki po-pierogowy 'makaron', ale nie kazdy ma co z taka iloscia nadprogranowego ciasta zrobic. Czyli - z polowy ciasta i z calosci farszu mnie wyszlo 20 pierogow, wykrawanych foremka 8cm.

Po drugie: uzylam suszonych pomidorow, ktore kupuje sie w woreczkach, i ktore nie sa zalewane olejem. Nie pomyslalam, dorzucilam wymieszalam... I byly odrobine twardawe. Przydaloby sie je potraktowac, jak suszone grzyby tj. zalac ciepla woda na jakies 1/2 godziny przed uzyciem.

 

Pierogarnia