lejdi of the house

zupy i sosy

Zupa z warzywami i soczewicą. I z lekkim arabskim akcentem :)

 

 

Przepis pochodzi z bloga Karamelli.

 

A razem ze mna arabskie zupy przygotowali: Maggie, MirabelkaSiankooTomasz i Wojciech, ktorym bardzo dziekuje za kolejne wspolne kucharzenie.

:)

 

 

Skladniki:

(na spory garnek, okolice 6 porcji)

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • cebula
  • ziemniak
  • pomidor, obrany ze skorki i bez pestek
  • marchewka
  • mielony kmin, pieprz, sól, kurkuma i ewentualnie chilli
  • 2 kostki bulionowe - u mnie: warzywne bulionetki Knorr'a

opcjonalnie

  • miniaturowe grzanki, zrobione z chleba podsmazonego na masle, do podania 

 

Soczewice pluczemy i odsaczamy, nastepnie zalewamy dwoma litrami wody, dodajemy pokrojona cebule, marchew, pomidora, ziemniaka. Wrzucamy kostki rosolowe, doprawiamy kminem, pieprzem, kurkuma. Gotujemy do miekkosci. Miksujemy na gladki krem. 

Przed podaniem posypujemy grzankami.