lejdi of the house

główne dania: wege

Szybka tarta z pieczarkami i cukinią

 

Pyszna i szybka tarta. W sam raz na wieczorny, wiosenno-letni posilek.

Normalnie najpierw lekko podpiekam ciasto francuskie, zanim nałożę skladniki 'nadzienia', a to dlatego, ze nie lubie, kiedy spód brzydko i nieapetycznie namaka. Tym razem nie bylo takiej potrzeby: pasta pomidorowa jest w miare 'sucha', to samo cukinia i ser kozi. Ciasto pozostalo pysznie chrupiace...

 

 

Razem ze mna z wyzwaniem 'Tarta pieczarkowa' zmierzyli sie: Mirabelka, Mopsik, Martynosia, SiankooSiaśka, BartoldzikŚliwka

Bardzo dziekuje za wspolne kucharzenie!

 

 

 

Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food.

 

 

 

Skladniki:

(na 2 porcje)

  • 2 lyzki pasty z suszonych pomidorow - ja kupilam w tubce, ale mozna po prostu zmielic kilka suszonych pomidorow, takich zalewanych olejem, lub oliwa
  • 1 zabek czosnku, zgnieciony
  • 375g opakowanie gotowego, juz rozwalkowanego, ciasta francuskiego
  • 125g kulka sera mozzarella - u mnie: ser kozi (rolada plesniowa)
  • 100g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 1 cukinia, pokrojona na cienkie plasterki
  • 1 lyzka oliwy
  • 2 lyzeczki suszonego oregano

 

  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem). Wymieszaj paste pomidorowa z czosnkiem. Wyloz ciasto na blaszke do pieczenia i zaznacz nozem okolo 1cm granice dookola. Ponakluwaj widelcem, a nastepnie rozsmaruj paste pomidorowa.
  2. Nakladaj plasterki sera, cukinii i pieczarek, pokrop oliwa, dopraw do smaku i posyp oregano. Piecz 20min. Podawaj z salatka. (Kozi ser jest delikatniejszy, niz mozzarella i szybciej wysycha - pieklam same warzywa przez 10min, dorzucilam pokruszony ser i zapiekalam kolejnych 10min).

 

 

 

PieczarkowyTydzien2013