lejdi of the house

ciasta

Ciasto na białkach - z makiem i jabłkiem

Kiedy Ania zaproponowala sposob na wykorzystanie przechowywanych bialek, wiedzialam od razu, ze to cos zdecydowanie dla mnie. Bo bialka jajek chomikuje zamrozone w pojemnikach i posiadam zawsze spektakularne ilosci... A nie zawsze wiem, co ciekawego z nich zrobic. Ciasto z makiem okazalo sie pyszne! Mocno wilgotne i pelne przyjemnie chrupiacych ziarenek...

ciasto na bialkach i z makiem.jpg

 

Składniki:
(na tortownice 23cm, czyli okolice 8 porcji)

  • 1 szklanka białek (u mnie 8 mrożonych)
  • 2/3 szklanki suchego maku
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 125 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jabłko

Białka (rozmrożone lub świeże) ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier, aż do całkowitego ubicia na lśniącą pianę. 
Przy użyciu łyżki wymieszać z roztopionym masłem oraz mąką, proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec wymieszać z jabłkiem (obranym i startym na tarce o dużych oczkach). Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy wyłożyć samo dno) i piec w temp 180 stopni ok. 25-30 minut (do suchego patyczka).