lejdi of the house

risotto i okolice

Pomidorowe risotto z kozim serem...

Przepis znalazlam u Shinju. I zmodyfikowalam na miare tego, co akurat mialam w lodowce i szafkach, oraz tego, co znalazlam w najblizszym sklepie...

:)

risotto pomidorowe.jpg

Składniki:

(2 porcje)

  • 1 mała cebula, pokrojona drobno
  • szczypta platkow chilli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 160g ryżu arborio
  • 400g puszka siekanych pomidorow, zmiksowanych na gladka mase
  • kozi ser - 100g plaster z rolady plesniowej, pokruszony na kawalki
  • sól
  • Parmezan
  1. Na patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę z masłem. Smaż na małym ogniu cebulę i chilli, uważając by cebula nie zbrązowiała. Następnie dodaj ryż i obsmażaj, aż ziarenka zaczną być przezroczyste.
  2. Zmiksowane pomidory wlej do dzbanka, dopelnij woda do okolo 550-600ml, przelej do garnuszka i zagrzej, az bedzie mocno gorace.
  3. Wlewaj pomidory małymi porcjami do ryżu. Kolejną porcję dodawaj dopiero gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż, po około 60-70 ml płynu na raz. Od czasu do czasu mieszaj, uważajac by nie przypalić ryżu.
  4. Gdy ryż będzie już ugotowany al dente (miękki, lecz z lekkim oporem przy rozgryzaniu ziarenka) zdejmij patelnię/rondel z ognia. Dodaj ser kozi i delikatnie wymieszaj z ryżem. Dopraw całość do smaku solą. Na koniec można dodać niewielką ilość Parmezanu. 

risotto pomidorowe1.jpg

 

 

Wpis wedruje do akcji 'Warzywa psiankowate' - klik-klik

akcja psiankowate.jpg