lejdi of the house

śniadania

Dynia po raz drugi! I granola dyniowa...

granola dyniowa.jpg

Przepis (podaje juz bardzo lekko zmieniony) od Malwinny.

 

Skladniki:

(na okolo gotowej granoli)

szklanka = 250ml

  • 2 1/2 szklanki platkow owsianych
  • 1/2 szklanki puree dyniowego
  • szczypta soli
  • 3 lyzki golden syrup
  • 1/4 szklanki brazowego cukru
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 1/2 lyzeczki imbiru
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/4 szklanki pestek slonecznika
  • 1/4 szklanki orzechow wloskich, polamanych na kawalki
  • 1/2 szklanki suszonej zurawiny
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  2. W sporej misce polacz puree, sól, golden syrup, cukier, cynamon i imbir. Wsyp platki, pestki i orzechy. Dobrze wymieszaj.
  3. Wysyp granole na blaszke wylozona papierem do pieczenia, tak, by powstala cienka warstwa. Piecz przez 30-40min, mieszajac dokladnie co 10min.
  4. Goraca granole wymieszaj z zurawinami i zostaw na blaszce do calkowitego ostudzenia. Przechowuj w szczelnym pojemniku. Podawaj z jogurtem, lub mlekiem. 

Wpis wedruje oczywiscie do Festiwalu Dyni na blogu Bei - klik-klik

fest_dyni_baner2014.jpg