lejdi of the house

śniadania

Owsianka dyniowo - bananowa...

Nie jadam śniadań... Od lat. Od zawsze. Generalnie na codzień, a zwłaszcza przed podróża... Wypijam pierwsza kawę dnia, tak na rozgrzewkę, kiedy dzieci jedza śniadanie. Potem marsz do szkoły. Szybkie zakupy i ogarnianie mieszkania... I tak, w okolicy może godziny 11, mam czas i ochotę na coś dobrego...

Zwykle zadowalam się szybkim tostem, może z miodem, lub dżemem... Czasami grzeszę pączkiem z pobliskiego Tesco... A od czasu do czasu pokonuję oswojonego lenia i wysilam się na coś nieco bardziej czasochłonnego...

Dzisiejsza owsianka to prawdziwie zimowe śniadanie. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Leciutko dyniowa, słodkawa i bananowa. Spodobała mi się już dawno temu, kiedy znalazłam ja u Joli, a szalę na jej korzyść przważyły przepiękne zdjęcia Angie.

owsianka dyniowa.jpg

Składniki:

(na 1 sympatyczna porcję)

  • 4 czubate łyżki płatków owsianych
  • 250ml mleka
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • 1 czubata łyżka puree z dyni
  • 1 mały banan
  • po szypcie mielonego cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
  • garstka pestek dyni i orzechów włoskich
  1. Do garnka z grubym dnem wlej mleko, dodaj płatki owsiane i miód i gotuj na małym ogniu, aż płatki będą miękkie a konsystencja owsianki będzie dosyć gęsta, ale nadal lekko lejąca.
  2. W międzyczasie rozgnieć banana widelcem i połącz z puree dyniowym. 
  3. Do owsianki dodaj pulpę dyniowo- bananową i gotuj, aż owsianka zgęstnieje, ale nadal będzie kremowa- ok 1- 2 minut. Wsyp przyprawy i dobrze wymieszaj.
  4. Przełóż owsiankę do miseczki, posyp pestkami dyni i orzechami.