lejdi of the house

chleby i pizze

Chleb z żurawinami i pestkami dyni na 'World Bread Day 16.10.2015'

Po raz kolejny biorę udział w międzynarodowym wypiekaniu chleba... Ponieważ na wspaniałe, ale wymagajace chleby na zakwasie nie mam ani czasu, ani cierpliwości, wybór był prosty. A dodatkowo upatrzyłam sobie chlebek całkowicie nieproblematyczny, w rodzaju 'zamieszaj i piecz', z bloga Zapachy kuchni.

Razem ze mna z wyzwaniem zmierzyły się: Mops, Mirabelka, Emilia, Gin i Martynosia. Serdecznie dziekuję za wspólne wypiekanie!

:)

 chlebek zurawinowy.jpg

Składniki:

(na 1 niewielki bochenek)

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • saszetka drożdży 7g
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 1/2 szkl suszonej żurawiny
  1. Wszystkie składniki kolejno wsyp do miski, mieszajac łyżką.
  2. Przykryj i odstaw na godzinę lub trochę dłużej, aż ciasto zwiększy swoją objętość.
  3. Następnie przełóż do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperature 180 stopni i czas ok. 50 minut. (Chleb rośnie w czasie nagrzewania piekarnika.)

Wpis wędruje oczywiście do 'World Bread Day 2015'

WBD2015.png