lejdi of the house

zupy i sosy

Zupa dyniowa. Kremowa... Z soczewicą...

Coś pysznie rozgrzewającego na jesienne wieczory... I do tego z prawdziwie sezonowych składników...

Przepis inspirowany znalezionym na BBC Good Food.

 zupa dyniowa z soczewica.jpg

Składniki:

(na 2-3 porcje)

  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • około 400g dyni (u mnie butternut), obranej, oczyszczonej i pokrojonej na małe kawałki
  • 50g czerwonej soczewicy
  • szczypta suszonego tymianku
  • 500ml gorącego wywaru warzywnego, lub wody
  • sól, do smaku
  • 2-3 łyżki dobrego, gęstego jogurtu naturalnego
  1. W sporym garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż do miękkości.
  2. Wmieszaj czosnek, dynię, soczewicę i tymianek, wlej wywar lub wode.
  3. Dopraw do smaku i gotuj pod przykryciem, az soczewica i dynia będą miękkie - około 20-25 minut.
  4. Zmiksuj blenderem, wmieszaj jogurt i zmiksuj jeszcze raz. Podawaj w kubeczkach, z kawałkie dobrego chleba i ewentualnie posypane lekko tostowanymi pestkami dyni.   

zupa dyniowa z soczewica1.jpg