lejdi of the house

chleby i pizze

Szwedzki bochenek śniadaniowy...

Prosty, ale pełen dobra bocheneczk śniadaniowy. Nadaje się oczywiście na każda porę dnia i nie ma co ograniczać się do poranków. Pyszny z masłem i ulubionym dżemem, lub słodkim smarowidłem. Ale w połaczeniu z wędlina, lub słonymi dodatkami też mu nic nie brakuje...

:)  

" Easy to bake and good for toast the following day. Filmjölk is a dairy product made from soured milk. Similar to cultured buttermilk or kefir, it is fermented by different bacteria and has a mild and slightly acidic taste. Cultured buttermilk will work as a substitute. "

szwedzki bochenek sniadaniowy.jpg

Przepis ze strony sweden.se

Składniki:

(na 1 bochenek; lekko zmodyfikowane, na miarę dostępności)

  • 90g płatków owsianych
  • 120g maki razowej
  • 180g maki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400ml filmjölk, lub maślanki, lub jogurtu naturalnego, lub kefiru
  • 60g borówki brusznicy (świeżej lub mrożonej), albo garść suszonej żurawiny
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC. Przygotuj foremkę/keksówkę - o pojemności około 1.5 litra, i wyłóż ja papierem do pieczenia (tak by brzegi papieru sięgały poza brzeg foremki).
  2. W sporej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
  3. Wlej filmjölk i wymieszaj. Wmieszaj borówki/żurawinę.
  4. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  5. Piecz około 40-50 minut. Przykryte ściereczka zostaw do ostudzenia na kratce.

 

Wpis wędruje do akcji 'Skandynawskie lato 2016' oraz 'Dla dzieci'

akcja skandynawskie lato.jpg     Z dziećmi i dla dzieci-zaproszenie.jpg