lejdi of the house

główne dania: wege

Kotleciki ryżowo-marchewkowe, z jajkiem...

kotleciki marchewkowo-ryzowe.jpg

Przepis, odrobinę zmieniony, z bloga Zacisze kuchenne.

Składniki:

(na 10-12 sztuk)

  • 2 szklanki ugotowanego, zimnego ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 2 lekko czubate łyżki bułki tartej 
  • 2 lekko czubate łyżki płatków owsianych
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • 1 łyżka oleju +  do smażenia
  1. Cebulę drobno posiekaj i wrzucić na rozgrzany olej, dodaj startą na tarce jarzynowej marchewkę. Posól i podsmażaj do zeszklenia cebuli. Wystudź. 
  2. Ryż wymieszaj z warzywami i posiekanymi jajkami na twardo. Wbij jajka, dopraw. (Mój ryż czekał odrobinę za długo na zużycie, stad dodatkowe surowe jajko, inaczej masa była za sypka i nie dało się jej formować.) Wsyp bułkę tartą i płatki owsiane. Wymieszaj dokładnie i zostaw w lodówce na 30-60 minut.
  3. Z masy formuj niewielkie kotlety, panieruj w bułce. Obsmażaj na złoto, na nieprzywierajacej patelni. Podawaj z sałatą lub ulubiona surówką.

 

Z dziećmi i dla dzieci 2017