lejdi of the house

naleśniki i okolice

Miodowe serniczki z patelni...

miodowe serniczki z patelni.jpg

Bardzo, bardzo pyszne. Po prostu. Reszta towarzystwa była w szkole, więc załapaliśmy się na smakołyk tylko we dwójkę - ja i Didi. I wiele więcej nie było nam do szczęścia potrzebne... Placuszki sa delikatnie miodowe, mocno sernikowate. Nie puszyste - w przepisie brakuje 'podnośnika', jak drożdże, czy proszek do pieczenia.   

Przepis, minimalnie zmieniony, z bloga Sio-smutki.

Składniki:

(na 8-10 sztuk)

  • 250g opakowanie serka quark (oryginalnie gładki twaróg z wiaderka)
  • 5 łyżek maki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • olej do smażenia
  1. Wymieszaj dokładnie jajko z twarogiem (łyżką, nie mikserem, bo masa będzie zbyt rzadka), dodaj mąkę i miód. Powinno powstać gęste ciasto.
  2. Wykładaj je łyżką na rozgrzany olej i smaż placuszki z obu stron na rumiano. Odkładaj na chwilę do odsączenia na talerz wyłożony papierem. Podawaj z cukrem pudrem lub płynnym miodem. 

miodowe serniczki z patelni1.jpg

miodowe serniczki z patelni2.jpg 

 

W krainie miodem płynącej - edycja 4      Z dziećmi i dla dzieci 2017