lejdi of the house

główne dania: mięso

Tacos z mięsem mielonym, salsą i guacamole, czyli 'szkoła jest winna'...

Dziecko wymyśliło. Dziecko zrobiło. Dziecko zjadło... 

A tak naprawdę dziecko pomysł ze szkoły przyniosło. Bo nasza kuchnia zaserwowała, z okazji jakiejś, lub całkiem bez, dania kuchni południowo-amerykańskiej. I to był koniec spokoju w domu. Słońce złote wynajdowało sekcję międzynarodowa podczas każdej wyzyty w każdym sklepie i żaliło się głośno, jaka to wredna matka mięcha nie chce ugotować i w naleśnika pylnąć...

Ponieważ nasze doświadczenie z kuchnia tego typu jest w najlepszym wypadku minimalne, nie mieliśmy pojęcia, co też kupić. Stanęło na jakimś nowoczesnym wynalazku: miękkich miseczkach tortillowych, które można spokojnie postawić na talerzu i dalej postępować, jak natura przykazała, to jest nadziewać je czym tam się chce, ale bez niebezpieczeństwa umamrania siebie i okolicy.   

tacos.jpg

Przepis ze strony Jamie Oliver.

Składniki:

(na napełnienie 8-10 tacos)

  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona lub żółta papryka
  • oliwa
  • 2 zabki czosnku
  • szczypta papryki
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 500g mielonej wołowiny, dobrej jakości
  • 250ml bulionu wołowego, lub warzywnego
  • tacos do napełniania (oryginalnie 12, mnie wyszło spokojnie 8)

salsa

  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 zielona cebulka sałatkowa
  • około 1 łyżki posiekanej kolendry
  • sok z połowy limonki

guacamole

  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • czubata łyżka jogurtu greckiego
  • sok z limonki, do smaku
  1. Obierz i posiekaj cebulę, oczyść i posiekaj papryki. Przysmaż, aż będa miękkie, na łyżce oliwy, w sporym garnku i na niewielkim ogniu.
  2. Obierz czosnek i przeciśnik przez praskę. Dodaj do garnka razem z papryka i kuminem. Smaż 1-2 minuty. Wrzuć mięso i smaż, aż zbrazowieje.
  3. Wlej wywar, przykryj i gotuj przez 45 minut, do czasu, aż niemal cały płyn wyparuje.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  5. Salsa: posiekaj pomidory i cebulkę, wymieszaj z kolendra i sokiem z limonki, dopraw do smaku.
  6. Guacamole: wyjmij pestkę z awokado, wybierz miaższ łyżka i zgnieć widelcem w miseczce. Dodaj sok z limonki i jogurt. Delikatnie wymieszaj.
  7. Rozłóż tacos na blaszce i podgrzej w piekarniku - oryginalne powinny być chrupiace.
  8. Napełniaj mięsem, salsa i guacamole. 

tacos1.jpg

tacos2.jpg

 

Z dziećmi i dla dzieci 2017