lejdi of the house

główne dania: mięso

Zielona soczewica z chorizo, w sosie pomidorowym...

zielona soczewica z sosem pomidorowym.jpg

Przepis inspirowany znalezionym na blogu Agaty.

Składniki:

  • 300g zielonej soczewicy
  • 2 listki laurowe
  • 2 kuleczki ziela angielskiego
  • 2 duże cebule, pokrojone na cienkie półplasterki
  • 3-4 duże zabki czosnku, drobniutko posiekane, przeciśnięte przez praske, lub starte na tarce
  • 500g opakowanie passaty
  • 400g puszka siekanych pomidorów
  • 200-250g kiełbasy chorizo, pokrojonej na plasterki, lub półplasterki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (oryginalnie ostra, u mnie - słodka)
  • szczypta, mniejsza lub większa, chilli w proszku
  • sól i pieprz, do smaku
  1. Opłukaną soczewicę zalej w sporym garnku zimną wodą (około 3 szklanek), dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez około 30-40 minut, pod przykryciem, na małym ogniu. Uważaj, by woda się nie wygotowała całkowicie - dolewaj po odrobinie w razie potrzeby.
  2. Sos: w sporym garnku o grubym dnie rozgrzej olej, podsmaż na złoto czosnek i cebulę, następnie dorzuć pokrojoną kiełbasę chorizo. Smaż przez 5 minut, po czym zdejmij z kuchenki i dosyp 1 łyżeczkę mielonej papryki. Zamieszaj, wlej passatę, siekane pomidory i odrobinę wody - tyle, by wypłukać puszkę i karton/butelkę; dodaj pozostałe przyprawy (sól i pieprz do smaku), doprowadź do wrzenia i gotuj 15 minut na małym ogniu.
  3. Kiedy soczewica będzie al dente i wchłonie wodę, dodaj ją do sosu. Wymieszaj, gotuj jeszcze przez 10–15 minut i ewentualnie dopraw. Podawaj z dobrym chlebem na zakwasie.