lejdi of the house

desery: z kuchenki i piekarnika

Budyń czekoladowy. Domowy...

Budyń... Ulubiony deser, lub podwieczorek z lat dawien dawnych. Idealny na ciepło, lub na zimno. Polewany sokiem koniecznie wiśniowym (to waniliowy), albo dekorowany kleksem ubitej śmietanki (czekoladowy). Kto nie zna kolorowych torebeczek zawierajacych coraz bardziej wymyślne smaki? Dawniej tylko czekoladowy, waniliowy, albo śmietankowy i może truskawkowy, malinowy lub wiśniowy. Teraz dostępny w każdym kolorze tęczy i każdym smaku. Bananowy, toffi, karmelowy i krówkowy, z biała czekolada, a także biszkoptowy, żelkowy i guma balonowa. I nie zapominajmy o opcji bazujacej na kaszy jaglanej.

Niektóre znam, inne widziałam tylko w Iternecie: w ofercie supermarketów, lub opisane na blogach. Jednak muszę przyznać, że nigdy nie pokusiłam się o zrobienie owego kremu w domu. Takiego prawdziwego, luksusowego, słodkiego i pachnacego. I był to bład... Bo okazuje się, że efektem odpowiednio podgrzanej mieszanki mleka, czekolady i skrobi kukurydzianej, jest pyszny deser, który ma się nijak do woreczkowego, masowo produkowanego kuzyna...       

budyń czekoladowy.jpg

Przepis z bloga Ben & Birdy.

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 100g groszków z półsłodkiej czekolady (kupuję 48% lub 54% kakao i sprawdza się idealnie), lub drobno posiekanej tabliczki
  • 3 łyżki miałkiego, jasno-brazowego cukru
  • 2 szklanki (500ml) mleka, najlepiej pełnego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 300ml śmietanki do ubijania + odrobina wanilii + łyżka cukru pudru, opcjonalnie
  1. W garnku o grubym dnie wymieszaj czekoladę, cukier i mleko. Podgrzewaj delikatnie na małym ogniu, mieszajac najlepiej cały czas, a na pewno bardzo często, trzepaczką balonową. Czekolada powinna się rozpuścić, a całość przypominać gorącą czekoladę. Mieszanka powinna być goraca przy dotyku, ale nie może wrzeć.
  2. W miseczce wymieszaj skrobię i sól. Wlej około 3/4 szklanki goracej czekolady i bardzo energicznie roztrzep, tak by wszystkie grudki się rozpuściły. Wlej gładka masę z powrotem do garnka. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszajac trzepaczką, aż masa będzie lśniąca i gęsta - powinno to zająć co najmniej 5-8 minut. Zostaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej, a następnie przestaw do lodówki. Podawaj z kleksem bitej śmietany. 

 

Z dziećmi i dla dzieci 2017