lejdi of the house

zupy i sosy

Coś dobrego dla jednego: kremowa zupa pomidorowa z ciecierzycą...

 Zostałam sama. W domu. Znaczy z wszędobylskim Danielem u boku, ale za to całkowicie bez motywacji do ugotowania czegokolwiek w miarę rozsadnego w środku dnia. Dzieci (sztuk 3, czyli 75% stanu) jedza w szkole. Dobrze, świeżo i domowo. A ja? Leniuję... I jeśli nie przytrafi się przepis na coś niesamowicie łatwego i z dostępnych składników, to z przyjemnością zadowolę się opakowaniem pączków. Na przykład... Albo tabliczką czekolady. Z nadzieniem karmelowym najlepiej. Czy też opakowaniem herbatników. Podsumowujac: nie pogardzę czymkolwiek niezdrowym, byle było poręcznie i szybko...  

Z podanych proporcji wychodzą 2 hojne porcje. Ale ich ilość można spokojnie podwoić - wtedy nie trzeba będzie dzielić kostki rosołowej i puszki ciecierzycy. Ale w razie nagłej potrzeby, a nawet chęci, można waszystko pomnożyć nawet i razy 50. A nadmiar poporcjować i zamrozić. Na przykład...    

zupa pomidorowa z ciecierzyca.jpg

Składniki:

(na 2 hojne porcje)

  • 1 łyżka oleju
  • 1 niewielka cebula, posiekana
  • 1 x 400g puszka siekanych pomidorów
  • 1/2 400g puszki ciecierzycy, odcedzonej i opłukanej
  • 1/2 warzywnej kostki rosołowej 
  • 1 czubata łyżka serka kremowego 
  1. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu, aż zmięknie, czyli około 5 minut, ale nie powinna zbrązowieć. Wlej pomidory, napełnij puszkę woda i dolej do garnka. Wkrusz kostkę i wsyp ciecierzycę. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 25-30 minut.
  2. Zmiksuj zupę na gładko, dolewajac wody, jeśli wydaje się za gęsta. Do jeszcze goracej dodaj serek i dobrze wymieszaj. Jeśli lubisz i masz pod ręka możesz wsypać jeszcze odrobinę posiekanej natki pietruszki. Podawaj z kleksem jogurtu greckiego i z serem tostowanym na chlebie.