lejdi of the house

zupy i sosy

Kremowy sos kalafiorowy...

 sos kalafiorowy.jpg

Przepis z bloga Pinch of Yum.

A ze smakami i pomysłami na wykorzystanie gotowego sosu eksperymentowała również  autorka bloga Secret way to the kitchen.

Składniki:

(na około 5 szklanek gotowego sosu, ja podzieliłam je na w miarę rozsadne 3 porcje)

szklanka = 250ml

  • 6 dużych zabków czosnku, obranych i posiekanych
  • 2-3 łyżki oliwy
  • około 800g różyczek kalafiora (2 małe)
  • 6 szklanek bulionu warzywnego (np. z kostki), lub wody
  • 1 łyżeczka soli (lub do smaku)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (lub do smaku)
  • 1/2 szklanki mleka

Czosnek: Podsmaż delikatnie na niewielkim ogniu na oliwie, najlepiej na nieprzywierajacej patelni. Smaż kilka minut, do miękkości - czosnek powinien być pachnacy, ale nie brazowy (spalony będzie gorzki). Zdejmij z ognia i odstaw.

Kalafior: Zagotuj w dużym garnku wodę lub bulion. Wrzuć kalafiora i gotuj pod przykryciem przez 7-10 minut, aż do miękkości. Nie odcedzaj.

Pureé: Używajac łyżki cedzakowej przełóż kawałki kalafiora do kielicha blendera albo, jeśli używasz blendera ręcznego, do osobnego garnka. Wlej około 1 szklanki bulionu/wody pozostałej po gotowniu, dodaj sól i pieprz do smaku, oraz usmażony czosnek, razem z oliwa na której się smażył. Zmiksuj na bardzo gładka masę. Jeśli sos wydaje się za gęsty możesz wlać chlust mleka. Podawaj goracy z makaronem, ryżem, lub na pizzy.