lejdi of the house

zupy i sosy

Fakes, czyli zupa z zielonej soczewicy i z greckim rodowodem...

Prawdziwie jesienno-zimowa, bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa. Połączona z pajdą dobrego chleba, lub ulubioną kanapką, z powodzeniem wystąpi w roli pełnego posiłku. Ja muszę przyznać, że jakąś ostatnia porcję z samego dna lodówki dokończyłam posypaną startym serem cheddar, co jest zapewne grzechem przeciwko tradycyjnej kuchni greckiej. Zapewne pokruszony ser feta nie zbudziłby sprzeciwów... 

fakes.jpg

Przepiz z bloga Hajduczek naturalnie.

Składniki:

(na około 4-6 porcji)

  • 250 g zielonej soczewicy, u mnie francuska 'puy'
  • puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 1 litr wody (można użyć więcej lub mniej, zależnie od gustu)
  • sól, pieprz i sporo suszonego oregano do smaku
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  1. W dużym garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę i czosnek. Nie mają się zrumienić, tylko zmięknąć.
  2. Dodaj pokrojoną marchewkę i listek laurowy, smaż przez chwilę, mieszając.
  3. Następnie dodaj opłukaną zieloną soczewicę i zalej 1 litrem wody. Gotuj, aż soczewica zmięknie, co trwa zwykle około 15 minut.
  4. Do prawie miękkiej soczewicy dodaj pomidory i przyprawy (oregano, pieprz, sól). Gotuj kolejny kwadrans.
  5. Na koniec do zupy dodaj ocet, wymieszaj. Dodatek octu sprawia, że soczewica zyskuje lekkość i inny wymiar smaku.