lejdi of the house

ciasta: brownies & blondies

Blondasek bardzo jesienny, bo z jabłkami (gruszkami) i orzechami włoskimi...

 Dzieci zjadły i zawołały o więcej. Nawet Daniel (13 miesięcy) skonsumował spory, napchany orzechami kawałek. Ciasto bardzo dobrze zgrałoby się na przykład z lodami waniliowymi, albo bita śmietana, czy sosem custard. A przy okazji braku kalorycznych dodatków i w towarzystwie kubełka dobrej kawuni też będzie super...    

blondasek jesienny.jpg

Przepis z bloga Dagmary.

Składniki:

(blaszka 20/20cm)

  • 125 g masła
  • 200 g jasnego cukru brązowego (miałkiego)
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 niewielkie jabłko (lub gruszka w razie kryzysu) 
  • 100 g orzechów włoskich
  • cukier puder do posypania

Foremkę posmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Orzechy dość grubo posiekaj, a jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę.

Masło z cukrem utrzyj w misce na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka i ekstrakt z wanilii, cały czas ucierając. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj pokrojone jabłko i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto przelej do przygotowanej formy, wygładź wierzch i wstaw do piekarnika na około 40 minut. Po wyjęciu zostaw w formie na kilka minut, następnie przełóż na kratkę do zupełnego wystygnięcia. Krój na 9 kwadratowych porcji, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.