lejdi of the house

główne dania: kurczak

Curry in a Hurry, z kurczakiem, ziemniakami i szpinakiem...

Generalnie zjedliśmy z ryżem, a ja, jako rodzinny dokańczacz pozostałości obiadowych, podjadłam ostatnia porcję z upieczonym ziemniakiem i wielkim kleksem jogurtu greckiego. Sprawdziło się wspaniale!

Ziemniaki pochodziły z puszki. Pierwszy raz... Bo i owszem widywałam owo cudo, czyli gotowe do użycia nowe ziemniaczki, stojace w sasiedztwie kukurydzy i groszku, ale nigdy nie przyszedł mi do głowy ich zakup. Kojarza mi się niestety raczej z obrazem starego kawalera, którego mamusia nie nauczyła gotować, prać i zmywać naczyń, i który polega na starość na gotowym zestawie: ziemniaki z puszki, groszek z mikrofali i 'pie' z sekcji deli lokalnego supermarketu...

curry in a hurry-kurczak i szpinak.jpg

Przepis z Madhouse cookbook.

Składniki:

(na 3-4 porcje)

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce
  • 3-4cm kawałek imbiru, obrany i starty
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki proszkowanego chilli
  • 400g puszka siekanych pomidorów
  • 200g ugotowanych nowych lub sałatkowych ziemniaków; można użyć puszkowanych
  • 100-150g szpinaku, najlepiej takiego o małych listkach 'baby spinach'
  • sól i pieprz

do podania

  • chlebki naan
  • czutnej z mango
  • ugotowany ryż
  • raita
  1. Rozgrzej olej w sporym garnku i smaż cebulę przez kilka minut, do miękkości, na małym ogniu, uważajac by jej nie przypalić. Zwiększ lekko ogień i dodaj kurczaka, imbir i czosnek, smaż przez 3-4 minuty, mieszajac od czasu do czasu, aż mięso zrobi się nieprzeźroczyste. Wmieszaj garam masala i chilli i smaż kolejna minutę.
  2. Wlej pomidory i 150ml wody, wrzuć ziemniaki i zagotuj. Zmiejsz ogień, przykryj niedokładnie pokrywka i zostaw na około 10 minut, lub do czasu, aż kurczak jest ugotowany.
  3. Wmieszaj szpinak, dopraw do smaku sola i pieprzem, i gotuj przez kolejne 2-3 minuty, mieszajac od czasu do czasu.
  4. Podawaj z ryżem, naan i/lub czutnejem z mango, oraz kleksem raity.