lejdi of the house

śniadania

Odchudzone batoniki owsiano-bananowe...

Jeśli ktoś nie lubi owsianych wypieków, tych też nie polubi. Jeśli ktoś lubi owsiane, ale bardzo słodkie, te mu nie zaimponuja... Bo mówimy tutaj o bardzo odchudzonej wersji. Bez dodanego cukru w żadnej normalnie przyjętej postaci tj. karobu, miodu, golden syrup'u, melasy, czy też zwykłego, granulowanego, oczyszczonego, czy nie, najbardziej znanego i popularnego. Podstawowej słodyczy dostarczaja oczywiście banany, wiórki kokosowe i daktyle, ale ulepek to to nie jest.

   batoniki owsiane odchudzone.jpg

Przepis Kingi.

Składniki:

(na blaszkę 20/20cm, czyli około 9-16 porcji)

  • 2 dojrzałe banany + ewentualnie dodatkowa połówka
  • 1 jabłko
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki daktyli
  • garść orzechów (opcjonalnie, ja nie dałam)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mielonego lnu
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Foremkę o wymiarach 20x20cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce, lub garnku rozgnieć banany widelcem na gładkie puree.
  3. Dodaj do nich pozostałe składniki:  obrane i pokrojone drobno jabłko, posiekane orzechy (jeśli używasz), płatki owsiane, pokrojone daktyle, wiórki koksowe, cynamon i len. Całość dobrze wymieszaj.
  4. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki, dociśnij, wyrównaj i piecz przez 30 minut.
  5. Wyjmij, zostaw do ostudzenia na kratce, a następnie i pokrój na dowolne kształty.