lejdi of the house

główne dania: kurczak

Kurczak z masłem orzechowym...

kurczak z maslem orzechowym.jpg

Przepis z BBC Good Food.

Składniki:

(na 3-4 porcje)

  • 2 łyżki oleju
  • 2 pojedyncze, sporawe piersi z kurczaka, pokrojone na kawałki wielkości jednego kęsa (oryginalnie 8 udek; dlatego byłoby lepiej użyć 3 spore piersi )
  • 1 zabek czosnku, zgnieciony w prasce
  • szczypta, mniejsza, lub większa, płatków chilli
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru, startego
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 100g gładkiego masła orzechowego
  • 400ml puszka mleka kokosowego
  • 400g puszka siekanych pomidorów
  • 2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry, lub do smaku + ewentualnie więcej do posypania po wierzchu
  • około 2 łyżek soku z limonki
  • ugotowany ryż basmati, do podania 
  1. Na niewielkim ogniu, w średnim garnku, rozgrzej 1 łyżkę oleju. Smaż kawałki kurczaka, partiami, do czasu, aż będa złotawe. Gotowe odkładaj na bok. Wlej do garnka pozostały olej i smaż czosnek, imbir i chilli przez minutę. Wsyp garam masala i smaż kolejna minutę.
  2. Wmieszaj masło orzechowe, mleko kokosowe i pomidory, zagotuj. Wsyp kurczaka do garnka i dodaj kolendrę. Dopraw do smaku sola, pieprzem i sokiem limonkowym. Gotuj przez około 30 minu, bez przykrycia, do czasu, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie ugotowany.
  3. Podawaj z ryżem, posypane ewentualnie dodatkowa kolendra. 

Moje uwagi:

* Sporo osób zostawiło komentarze pod oryginalnym wpisem, generalnie nie polecajac przepisu, ale także polecajac sposoby na poprawienie smaku dania - warto poczytać;

* Moje wyszło ok, ale nie fantastyczne; rzeczywiście przy smakowaniu sosu ma się wrażenie, że 'czegoś tu brakuje'; mnie smakowało, ale dzieciom średnio;

* Warto by było poeksperymentować używajac powyższego przepisu, jako bazy - może dodatkowe warzywa? Albo podgotowane słodkie ziemniaki?;

* Zjedliśmy z chińskim makaronem ryżowym, który nadał się idealnie do pojadania nadmiaru sosu.