lejdi of the house

makarony

Zapiekanaka Makaronowa z Tunczykiem

Znowu zapiekanka! Tym razem polaczenie, ktore wydawalo mi sie za kontrowersyjne i generalnie pomylkowe: tunczyk, mleko i ser w jednym naczyniu zaroodpornym! Ale poniewaz probuje ruszyc nieco naskladane zapasy, gospodaruje tym, co mam :)

Przepis pochodzi z www.bbcgoodfood.com 'Tuna pasta bake', a ze oryginalne proporcje maja wystarczyc na obiad dla 6 osob, ja je obcielam przez pol (ilosci podane w nawiasach)

 

Zapiekanka makaronowa z tunczykiem

600g (300g) makaronu - rigatoni, penne, macaroni;

50g (25g) masla;

50g (25g) maki;

600ml (300ml) mleka;

250g (125g) zoltego sera, startego (przepis podaje 'strong cheddar');

2x160g (1x185g - 'kawalki tunczyka w zalewie') puszki filetow z tunczyka w wodzie;

330g (150g) puszka kukurydzy, odsaczona z zalewy;

groszek - opcjonalnie (ja daje garsc mrozonego);
+
dorzucilam kilka plastrow pokrojonej w kosteczke cukinii, ktora ostala sie z poprzedniego dnia.


Piekarnik rozgrzac do 180stC. Ugotowac makaron - o 2min krocej, niz w zaleceniach na opakowaniu.

SOS: rozpuscic w garnku maslo, wmieszac make i gotowac 1min, stopniowo dodawac mleko, tak by powstal bialy, gesty sos. Zdjac z ognia i wmieszac ser - zostawic garsc.

Odcedzic makaron, wymieszac z sosem, odcedzonym tunczykiem, kukurydza i groszkiem. Przelozyc do naczynia zaroodpornego i posypac zostawionym serem. Piec okolo 15-20min, az ser zacznie brazowiec.