lejdi of the house

Archiwum: listopad 2010

naleśniki i okolice

Ruskie? Tak! Pierogi? Hmmmmm.....

Byl kiedys na ulicy Florianskiej w Krakowie bar mleczny. Nazywal sie.... Och, czy ja wiem? Pewnie jakis 'Gornik', 'Rolnik', 'Podwawelski', albo 'Florianski' :) Obsluga klienta miala wdziek i podejscie wojsk okupacyjnych zajmujacych podlegly kraik: 'To mnie sie nalezy! JA robie przysluge!', a powietrze przeszywaly co kilka minut rozdzierajace wrzaski: 'Rrrrruskie RRRRRAZ!!!'... Nie wiem, czy da... czytaj dalej

dodatki i salatki

Camembert smazony

Wiele, wiele lat temu, az sie wstyd przyznac ile, robilam od czasu do czasu smazony w bulce ser 'a la kotlet'. Oczywiscie tak wyrafinowane rodzaje jak 'brie', 'mascarpone', 'ricotta', czy 'camembert' w swiadomosci spolecznej nie istnialy (ostrzegalam, ze bylo to naprawde dawno...). Obracalam sie raczej w kregu sera 'morskiego', 'gouda' i 'wedzonego'... Potem pojawila sie moda na, nieco osieroco... czytaj dalej

ciasta: torty

Tort kokosowy z kremem mascarpone

Jako bazy do pomyslu uzylam tortu makowego (z bloga 'Moje wypieki'), ktory robilam kilka tygodni temu. Zamienilam mak na kokos, ktorego posiadam ilosc przemyslowa i intensywnie probuje zuzyc. Tylko uwaga: kokos ma jednak inna objetosc i strukture, niz mak, wiec A) o wiele bardziej zyskal na sporej ilosci ponczu i B) jednak lepiej byloby go zmiksowac w jakims malakserze, aby byl drobniejszy. ... czytaj dalej

zupy i sosy

Zupa-krem z buraczkow, czyli nowe podejscie do barszczu

Nie jestem wielka zwolenniczka wyrzucania jedzenia. Jakiegokolwiek. A z drugiej strony nie lubie warzyw ugotowanych w zupie... Pieczone? Nie ma sprawy! Smazone? Super! Surowe? Fantastycznie! Byle nie gotowane... Ale niestety: nie-wyrzucania z nie-jedzeniem nie da sie pogodzic. I zawsze, myslac intensywnie o innych sprawach, wyjadalam te buraczkowe farfocle z kubeczka. Bo to samo zdrowie przecie... czytaj dalej

pierogi i pierożki

Samsa z dynia - Pierogarnia listopadowa

Namieszalam, namieszalam... Nie ze zlosliwosci czystej i niezachwianej, ale raczej z pospiechu i praktycznosci. Wymyslilam, ze samsa z dynia, lub, jako mi wyszlo, pierozki dyniowe, zrobie na wtorek, na urodziny Khodora, bo beda pyszne do barszczyku. Tylko tak: i ciasto i fasz musialam przygotowac dzien wczesniej i nie mialam jak bawic sie ze scieraniem czytaj dalej

DZIECI

23.11.2010 - 4 urodziny Khodor'a

Szczesciarz! W tym roku mial podwojna zabawe: najpierw w przedszkolu (pierwszy i ostatni raz, bo od wrzesnia juz szkola), a potem w domu. A dla mnie nie tyle podwojna zabawa, co podwojna robota. Jak obyczaj kaze stary... kazdemu dziecku w grupie (sztuk okolo 20!) trzeba przygotowac 'party bag' - torebke zawierajaca zabawke, troszke slodyczy, chrupki i picie. Ale to nie wszystko. Nasze przedszko... czytaj dalej

główne dania: ryba

Papryka faszerowana z tunczykiem

Kompletnie zapomnialam, jak bardzo lubie to danie! Jest pyszne, proste i szybkie do przygotowania. Na dodatek mozna je poskladac z kilku skladnikow, ktore praktycznie zawsze placza sie po kuchennych szafkach. Skladniki: -4 papryki, z odcietymi czubkami i wyczyszczone z pestek i wewnetrznych blonek -100g ryzu -1 lyzka oleju czytaj dalej

ciasta: serniki

Sernik bananowy

Kolejna przepyszna propozycja z ksiazki 'Cheesecakes, pavlovas & trifles' z serii 'The Australian Women's Weekly' : 'Banana baked cheesecake'   Zawsze, kiedy robie cos nowego, probuje nieznany przepis, boje sie eksperymentowac. Jak wszystko sie uda, to nastepnym razem mozna myslec o zmienianiu skladnikow i proporcji. A pierwszy raz jest nieco ryzykowny i lepiej trzymac sie przetartego przez k... czytaj dalej

zupy i sosy

Zupa pomidorowa z soczewica

Swietny sposob na niejadka, bo mozna zgrabnie ukryc zmiksowana soczewice w ulubionej pomidorowce :) Ja daje ja dzieciom z garscia wczesniej ugotowanego ryzu (zawsze mam za duzo i zwykle wrzucam do zamrazarki na takie wlasnie okazje), lub drobniutkiego makaronu (jak wyzej). Zupa mrozi sie swietnie - wystarczy rozmrozic i odgrzac. Skladniki: -1 lyzka oliwy -1 cebula, posiekana czytaj dalej