lejdi of the house

Archiwum: kwiecień 2012

lemon_curd_R5_big.jpg
dodatki i salatki

Wpis dedykowany Joli...

  Tej Joli. Juz Ona wie dlaczego... :):):)))))))))))))     Zostaly mi cytryny. Kupilam nieopatrznie caly worek, bo po raz kolejny walczylam z zalegajacym chlebem i robilam treacle slice Nigelli, do ktorego potrzeba startej cytrynowej skorki. Zaczelam przegladac przepisy i szukac inspiracji. Co zrobic z dwiema cytrynami? A wyrzucic szkoda, bo i dlaczego, skoro nic im nie jest?    ... czytaj dalej

passionfruit_cake_BS_big.jpg
ciasta: krajanki

Męczennica?! O matko kochana!

  Zawsze staram sie unikac niepotrzebnej anglicyzacji jezyka polskiego. Kiedy tylko moge tlumacze nazwy potraw i podaje np. w nawiasach ich angielski odpowiednik. Czasami sie nie da, zgadza sie. Nie bede robic z siebie wariata i na sile tlumaczyc np. 'shortbread'. Bo i na co? 'Krotki chlebek'???...    Tym razem, pod wplywem impulsu i atrakcyjnej ceny, kupilam dwa opakowania, czyli sztuk 6,... czytaj dalej

ewa_wachowicz_slodki_pd_big.jpg
KSIĄŻKI i MAGAZYNY

Słodki Świat Ewy Wachowicz

  Ksiazke dostalam w prezencie -  bardzo dziekuje! :)     Jaka opinia? Taka, jak zawsze u mnie - 'de gustibus'! :) Nie jestem wielbicielka typowo polskich wypiekow. Skladanie ciasta zlozonego z kilku roznych blatow i, czasami, kilku roznych mas to nie dla czytaj dalej

muffinki_kawowo_chal_iX_big.jpg
ciastka: muffiny & co.

Muffinki kawowe z chałwą

Niewielkie, zwarte i ciezkie muffinki. Niesamowicie aromatyczne. Niezbyt slodkie, o wyraznym zapachu kawy i smaku chalwy. Robilam ciasto dokladnie z podanych proporcji i ledwie go wystarczylo na 12 ciastek, robionych przeciez w mojej standardowej, normalnej i regularnej blaszce do muffinek. Moze trzeba by bylo uzyc 1,5 porcji ciasta?    Przepis pochodzi z bloga Fab czytaj dalej

A w POLSCE...

Adam Gessler poleca? Też mi Nowina!

Dla wyjasnienia: pana Gesslera nie znam. Ani osobiscie :), ani nieosobiscie tj. telewizyjnie, czy prasowo. Nigdy zadnego jego programu nie ogladalam, nie czytalam zadnego artykulu, przez niego, lub o nim napisanego, tudziez zadnej ksiazki, kuchrskiej, ani innej. Nie jestem w stanie wydac jakiejkolwiek opinii na temat jego zachowan, czy wypowiedzi. Wiem tylko, ze poczytujac rozne blogi natrafial... czytaj dalej

Dacquoise_sj_big.jpg
ciasta: torty

Francuska klasyka: Dacquoise...

"There was a time, in the late seventies, when it seemed that every French restaurant in Paris, Los Angeles, and New York served dacquoise. For me it is still more then dessert; it is a promise that something wonderful is about to happen."   Przepis podaje przetlumaczony w calosci, a niewielkie zmiany, na miare mojego lenistwa, tudziez srodkow, podaje w nawiasach.     czytaj dalej