lejdi of the house

Wpisy z kategorii: desery: egzotycznie

desery: egzotycznie

Ma'amoul po raz pierwszy!

  Ma'amoul, czyli nadziewane arabskie ciasteczka. Pyszne, kruchutkie i nie za slodkie (to akurat mozna zmienic;)). Dostepne szczegolnie i tradycyjnie w czasie Ramadanu. Nie potrzeba do nich jakichs specjalnie wyszukanych skladnikow, ani umiejetnosci. Potrzebna za to jest specjalna foremka i... sporo czasu niestety...  czytaj dalej

malezyjskie_banany_e0_big.jpg
desery: egzotycznie

Pisang Goreng (GP Malezji)

Bardzo latwo, bardzo prosto i bardzo pysznie! Czyli cos, co lubie... Dla pelnej rozpusty - na sniadanie, z lodami waniliowymi i potworna iloscia golden syrup...    Mialam tylko jeden problem - ciasto z podana przez autorke iloscia wody okazalo sie bardzo geste. Niby moglam pooklejac banany i wrzucic je na goracy olej, ale chyba nie tedy droga... Dolalam wiec odrobine wody, do uzyskania konsys... czytaj dalej

khanfarosh_Lt_big.jpg
desery: egzotycznie

Khanfarosh

  Kolejny przepisa od niezawodnej Zainab. Takie polaczenie racuchow z pączkami moze? Sama nie wiem. Bardzo smaczne w kazdym razie. Tylko niestety, jak wiekszosc tego typu wypiekow, sa najlepsze dnia, kiedy zostaly zrobione. Potem wysychaja i robia sie gumiaste. Nie mam pojecia, jakim cudem Zainab osiagnela w swoich efekt rownych, gladkich, ladnych 'krokiecikow', bo moje ciasto bylo dos czytaj dalej

ashta_eJ_big.jpg
desery: egzotycznie

Ashta.

  Calosc, to jest wstep i sam przepis, podaje za autorka bloga Taste of Beirut:     "Ashta, libanska smietanka, jest podstawa wszystkich nadziewanych ciastek. Jednak nie zawiera ona smietany!   czytaj dalej

931049_chleb_po_hiszpansku_big.jpg
desery: egzotycznie

Mialy byc churros...

... ale nie bedzie! Bo okazaly sie nie tak znowu latwe i przyjemne do wykonania, jakby moglo sie wydawac po obejrzeniu, na przyklad, programu Nigelli... Znalazlam przepis w magazynie lokalnego supermarketu, zrobilam co trzeba, a nawet ucieszylam sie ze wzmianki: 'jesli nie masz cukierniczej torby do dekoracji ciast (nie mam!), uformuj ciasto w waleczki rekoma'. Nie bylo co formowac, bo ciasto w... czytaj dalej