lejdi of the house

Archiwum: luty 2011

600985_mnazalet_zahra_big.jpg
główne dania: mięso

Mnazalet Zahra

Kolejna przepyszna propozycja z bloga www.syrianfoodie.blogspot.com Czyli nowe podejscie do starego, dobrego kalafiora. Moja rada - nie ma co zabierac sie za to danie nie posiadajac pod reka kolendry i cytryny, bo to one nadaja charakterystycznego smaku i swiezosci daniu.   Skladniki: czytaj dalej

11775_tarta_z_czerwona_ceb_big.jpg
główne dania: wege

Tarta z czerwona cebula, oliwkami i feta

Rozgrzej piekarnik do 220stC (200stC z termoobiegiem), wstaw blaszke, na ktorej bedzie pieczona tarta, do srodka. Rozgrzej lyzke oliwy na patelni i usmaz 2 czerwone cebule, pokrojone w cienkie plasterki, az beda miekkie i zlotawe. Dodaj 2 lyzki cukru muscovado jasnego i 2 lyzki octu balsamicznego, a potem gotuj, az plyn zmniejszy swoja objetosc i zrobi sie syropowaty. Ostudz.   czytaj dalej

ciastka: muffiny & co.

Muffinki z toffi i gruszkami

Przepis Barney'a Desmazery 'Pear and toffee muffins' z www.bbcgoodfood.com   Pyszne, wytrzymujace swietnie (wiem na pewno:)) 2-3 dni muffinki. Mocno wilgotne, z kaluzami roztopionego toffi i kawalkami gruszek.   Przed zrobieniem poczytalam komentarze pod oryginalnym wpisem i poszlam za radami innych: nie moglam znalezc miekkich toffi, a kobietki, ktore uzyly twardych w zastepstwie, skarzyl... czytaj dalej

661859_ghotaab_big.jpg
pierogi i pierożki

Ghotaab (pierożki irańskie)

Oj, oj, oj! Dlatego wlasnie nie ufam dziwnym przepisom bez autorskich zdjec! Albo dziwnym przepisom ze zbyt dobrymi, jakby wyrwanymi z innej bajki, zdjeciami...   Ale od poczatku:        Zrobilam wszystko dokladnie wg przepisu stad: Uppersja  czytaj dalej

765480_mufaraket_foul_big.jpg
główne dania: mięso

Mufarakat Ful

Propozycja z sympatycznego bloga, znalezionego calkowitym przypadkiem, www.syrianfoodie.blogspot.com   'Ful' (czesto 'foul') to nasz stary, dobry, swojski i znany bòb. Tyle tylko, ze podawany na bardzo wiele i bardzo roznych sposobow, np.:   -foul mekliyeh - ze swieza kolendra, czosnkiem i oliwa; serwowany jako przystawka i ktory kocham!   czytaj dalej

482692_marokanska_salatka_z_big.jpg
dodatki i salatki

Marokanska salatka z buraczkow

Przepis z tej ksiazki: ''This warm beetroot (beet) salad, with flavours heightened by ground cumin, is one you will make again and again. If serving as part of a moroccan dinner, dice the beetroot rather then cutting into wages, so that it can be easily picked up with the fingers.''   czytaj dalej

284398_chox_pudding_big.jpg
desery: z kuchenki i piekarnika

Self-saucing Jaffa pudding

''This pud starts life as an ugly duckling, but don't fear as the hot watery sauce floats among the butter - once you bake it, you'll end up with something beautiful'' Przepis z magazynu 'Good Food', pazdziernik 2010r.   Ciasto wyszlo przepyszne! Rzeczywiscie na dnie, pod upieczona warstwa powstaje smakowita czytaj dalej