lejdi of the house

Wpisy na temat: mieso mielone

wyszukaj w blogach: mieso mielone

765480_mufaraket_foul_big.jpg

Mufarakat Ful

Propozycja z sympatycznego bloga, znalezionego calkowitym przypadkiem, www.syrianfoodie.blogspot.com   'Ful' (czesto 'foul') to nasz stary, dobry, swojski i znany bòb. Tyle tylko, ze podawany na bardzo wiele i bardzo roznych sposobow, np.:   -foul mekliyeh - ze swieza kolendra, czosnkiem i oliwa; serwowany jako przystawka i ktory kocham!   czytaj dalej

600985_mnazalet_zahra_big.jpg

Mnazalet Zahra

Kolejna przepyszna propozycja z bloga www.syrianfoodie.blogspot.com Czyli nowe podejscie do starego, dobrego kalafiora. Moja rada - nie ma co zabierac sie za to danie nie posiadajac pod reka kolendry i cytryny, bo to one nadaja charakterystycznego smaku i swiezosci daniu.   Skladniki: czytaj dalej

Moroccan_meatballs_with_herb_couscous.jpg

Moroccan meatballs with herb couscous

Czyli 'Kulki z miesa doprawione po marokansku i z ziolowym kuskus' :) Przepis pochodzi ze strony www.bbcgoodfood.com Moroccan meatballs with herb couscous-500g chudej, mielonej jagnieciny - wolowina tez sie nada;-1 czerwona cebula, starta;-2 zabki czosnku, zgniecione;-2cm kawalek korzenia imbiru, starty;-szczypta suszonych platkow chili;-2 lyzeczki mielonego kminu;-1 lyzeczka mielonego cynamonu;-oli... czytaj dalej

pierogi_z_soczewica.jpg

Pierogi z Miesem i Soczewica

Przeczytalam kiedys, ze mozna uzywac soczewicy, praktycznie kazdej: czerwonej, zielonej, zoltej i brazowej, a takze suszonej, czy puszkowanej, do ''rozciagania'' miesa mielonego. To tak, jak w Polsce uzywa sie powszechnie namoczonej bulki, czy chleba, a znajoma Turczynka dorzuca garsc drobniutkiej kaszki burghul. Sprobowalam i okazalo sie, ze mieso zyskuje nie tylko na objetosci (jakas mizerna ... czytaj dalej

kofta_1.jpg

Kofta - szybko, smacznie i tanio!

 Fantastycznie tanie i wydajne danie. Podane skladniki wystarczaja w zupelnosci na dwie osoby, a z salatka i ryzem moze nawet i trzecia sie pozywi!- 4 srednie ziemniaki, pokrojone w kostke,- 250g miesa mielonego,- puszka siekanych pomidorow,- garsc bulki tartej, lub kaszki kus-kus,- lyzka przecieru pomidorowego, czytaj dalej

sheik_el_mahshi.jpg

Sheik El Mahshi

Pomysl na wykorzystanie nadprogramowego baklazana... Zawsze kupuje warzywa na pobliskim targu i zawsze mam dziwne ich  ilosci do wykorzystania. Przegladajac Internet  natknelam sie raz na ten przepis z Poludniowego Libanu. Internautka opisywala, ze dostala go od swojej tesciowej cale lata temu. Zreszta na www.discoverlebanon.com jest cale mnostwo nieodkrytych jeszcze przepisow...... czytaj dalej

chilli_jacket.jpg

Chilli czyli Meksyk!

Moje delikatne i udomowione chilli. Podejrzewam, ze Gordon R., z jego wysublimowanym smakiem i konserwatywnymi listami skladnikow, podniosly by wysoko brwi w gescie dezaprobaty. I oby tylko brwi, oby w owym gescie nie otwieral ust!Podejrzewam, ze ichniejsze chilli, to taki nasz bigos, bo jest to jedna z potraw, ktora po kolejnych odgrzewaniach robi sie coraz lepsza. Cos w sam raz dla duzej rodz... czytaj dalej

pierogi_z_kuskus.jpg

Pierogi z kuskus.

Na ten przepis natknelam sie calkiem przypadkiem i to wieki temu na www.kwestiasmaku.com  Zmodernizowalam go lekko, dopasowujac do aktualnej zawartosci lodowki. Efekt? O dziwo SWIETNY!   czytaj dalej

724816_sambousek_big.jpg

Sambousek (pierogi libańskie) - z jagnięciną

Wyszly znakomite!   20 sztuk wycinanych foremka o srednicy 10cm - dosc spore.   Ciasto - swietne! Miekkie, pulchne i elastyczne. Ladnie sie walkuje do pozadanej grubosci i 'przyjmuje' spore ilosci farszu.   Balam sie tylko nagrzewac piekarnik az do 250stC(!) i ustawilam na 200stC z termoobiegiem, czyli okolo 220stC. czytaj dalej